IMPULSEM LES POLÍTIQUES MUNICIPALS LGTBI

4 anys després de l’aprovació de la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, una llei pionera i única en molts aspectes, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, encara tenim molta feina a fer i que no pot esperar.

La força històrica del moviment social en defensa dels drets sexuals i de gènere ha estat el motiu principal que ens ha permès arribar fins aquí i conquerir molts drets, com el matrimoni, poder adoptar fills o la llei catalana. Sense oblidar també el paper també important de diversos municipis pioners i el treball en xarxa de les diferents institucions, que estan permetent desplegar les polítiques LGTBI municipals.

El món local té un paper clau per tal de garantir que totes les múltiples formes de viure les relacions afectives sexuals i de gèneres, puguin ser viscudes en plena llibertat. I per aquest motiu no podem seguir tancant els ulls davant la lgtbfòbia, un problema social que afecta a tota la societat i que cal la implicació de tothom si volem eradicar-la. Tot i l’increment de denúncies d’accions lgtbifòbiques, cal fer encara molta difusió dels mecanismes de denúncia i també molta prevenció, especialment entre els més joves.

La Diputació de Barcelona, com a institució supramunicipal que té com a objectiu el suport als 311 municipis de la demarcació, ens hem marcat com a objectiu desplegar les polítiques locals LGTBI i lluitar contra la lgtbfòbia, i per primera vegada, aquesta legislatura disposa d’una línia específica en polítiques LGTBI.

Un altre pas important ha estat institucionalitzar la celebració del 28 de juny. Des del 2016 es realitza una declaració institucional i es penja la bandera LGTBI a l’edifici principal de la Diputació. També es realitza una campanya publicitària i diversos tallers de sensibilització, accions que es posen a disposició dels municipis per tal de fer arribar la campanya a tots els municipis de la demarcació, en especial als més petits.

Per fer-ho possible seguim diverses estratègies: d’una banda la sensibilització ciutadana i la formació als tècnics municipals; de l’altra el suport en la lluita contra la lgtbfòbia i finalment el suport en el desplegament i consolidació de les polítiques locals LGTBI.

Però el nostre objectiu va més enllà. Volem que tots els municipis puguin planificar de forma adient les polítiques LGTBI, prioritzant accions a través d’un pla local.  Per fer-ho, l’any 2016 vam realitzar un grup de treball on hi van participar diferents municipis de la demarcació que ja desenvolupen polítiques LGTBI, així com entitats LGTBI i també la Generalitat de Catalunya, per tal d’analitzar i concloure quina és la millor manera per desplegar les mesures de la llei, i com dissenyar les polítiques segons la mida del municipi. El resultat d’aquest treball ha estat una guia tipus i un nou recurs per donar suport als municipis que volen dissenyar el seu pla local LGTBI.

La Guia per a l’elaboració de plans locals LGTBI és una bona pràctica pionera a nivell local a tot Catalunya, i una eina molt útil per orientar als municipis en la implementació de polítiques públiques locals LGTBI.

Des de la Diputació de Barcelona tenim el convenciment que treballar per a la igualtat significa també treballar per una societat igualitària i lliure d’ lgtbifòbia, tenint com horitzó un escenari on les diferències d’orientació sexual i identitat sexual siguin espais de llibertat i conquesta per a tota la ciutadania.

Per aquest motiu donem suport i acompanyem als 311 municipis de la demarcació de Barcelona, amb l’objectiu que tots els municipis de la demarcació realitzin polítiques LGTBI. Treballem per uns municipis orgullosos dels seus colors

Antoni Garcia

Diputat delegat d’Igualtat i Ciutadania. Diputació de Barcelona

@antonigarcia

Previous article

FINS QUAN SERÀ NOTÍCIA?

Next article

AMAR

Related

JOIN THE DISCUSSION